contact:

wv-studio

Wenslauerstraat 40

1053 BA Amsterdam

info@wv-studio.com

Water sports pavilion

Club house and viewing platform
 
Status: Competition - nomination 
Year: 2010
Program: Club house for water sports and restaurant
Gross floor area: 310 m2
Location: 's-Hertogenbosch, the Netherlands

The project is located at the shore of the Engelermeer, in the north-west of ‘s-Hertogenbosch, the Netherlands.

 

Our aim was to design a pavilion that is more than just a shelter for a rowing or sailing club:  It is also an object that can be used by people to climb onto and use as a look-out. It is a public grandstand that can be used for rowing or sailing competitions and an amphitheatre where people can sit to watch the boats.

 

The pavilion also functions as a wind-screen for the terrace on the waterside. On the landside the double-curve forms an entrance area with a meeting room, on the waterside there is a cafe with adjacent terrace. The shape of the building screens the terrace from the parking area.

 

 

The shape of the building is designed so it can be used for much more than just providing shelter. From the parking lot the building curves to form a sweeping stair up to a viewing platform

 

 

The whole roof of the building can be used as a grand stand for large groups.

 

The sweeping curve on the lake side creates a stepped seating area to sit and view the boats.

 

The building curves around a terrace area on the lake side providing shelter from the wind.