wv-studio: Bischoff Hengelo

"Bischoff" building Hengelo

Transformation of a 1950's department store
 
Status: Competition - first prize 
Year: 2011
Program: Apartments and retail
Gross floor area: 680 m2 apartments, 1100 m2 retail  
Location: Hengelo, the Netherlands

The “Bischoff” building on the market square of Hengelo is an important example of 1950's urban renewal projects in Hengelo, the Netherlands.

 

The original design for the  building by architect van Couwelaar had one additional storey that was never built. This was the starting point for a competition that was organised by the BNA (Union of Dutch architects).  

 

The market square in Hengelo is an almost rectangular urban space. An additional storey to the existing “Bischoff” building will improve the definition of the urban space to the north-side of the square.

wv-studio: Bischoff building Hengelo

The original building was well designed with beautiful proportions. Adding too big a volume on top would reduce the existing building to a mere pedestal for the new extension. 

In our winning proposal, the height of the cornice is increased to the height of one storey, big enough for people to live in. On top of this, an additional storey of smaller disconnected volumes, is set back from the building perimeter.  From the square only the larger cornice, as originally envisaged by architect van Couwelaar, will be visible. Doing so respects the proportions of the original design. To create a density fitting to the surrounding urban context the new addition will cover most of the existing roof area. In order to guarantee enough daylight the building mass has to be broken-up.

 

Courtyards, some private, some semi-private, allow daylight deep into the building volume. Like a chessboard open courtyards and closed building volumes occupy the entire roof area. The volumes that form the upper storey of the apartments are sloped to maximise the light coming in.

 

Alternating volume / void
Alternating volume / void
press to zoom
Modify volumes to maximise daylight
Modify volumes to maximise daylight
press to zoom
Window positions avoid overlooking
Window positions avoid overlooking
press to zoom
Courtyard: entrance apartment
Courtyard: entrance apartment
press to zoom
Apartment interior
Apartment interior
press to zoom
Private courtyard
Private courtyard
press to zoom

Some of the courtyards are connected to form the main access route into the apartment. The last one of these semi private courtyards will function as a playground and meeting area for residents.

External view from market square
External view from market square
press to zoom
View towards Lambertus tower
View towards Lambertus tower
press to zoom

To the front of the building the apartments have a great view over the market square, to the back the apartments have a view over the roofs of the innercity. To make this view more attractive the apartments to the back of the building are designed around the view to the "Lambertus-tower". The view to the tower from the interior of the apartment forms the main axes connecting all the spaces on the entrance level.

Follow this link to the publication on this competition.

Entrance level apartments
Entrance level apartments
press to zoom
Upper level apartments
Upper level apartments
press to zoom