contact:

wv-studio

Wenslauerstraat 40

1053 BA Amsterdam

info@wv-studio.com

Publication "Dagblad Kennemerland" Beach pavillion

Publication in the "Dagblad Kennemerland" about the Beachpavillion "de Vrijheit"

Voor een student uit een klein dorpje in het midden van Italië is het niet de meest voor de hand liggende opdracht: maak een plan voor een Nederlands strandpaviljoen. Maar het kan ook tot een verrassend resultaat leiden: Heemskerkse nuchterheid gecombineerd met Italiaans design. De nuchterheid komt van Sjaak Klaase, eigenaar van strandpaviljoen De Vrijheit op het Heemskerkerstrand. Ieder jaar bouwt hij vanaf 1 maart het paviljoen op. En op 1 oktober moet alles weer weg zijn om opgeslagen en opgeknapt te worden voor het nieuwe strandseizoen. ,,Als het weer goed is en we kunnen doorwerken, kost het zo’n twee weken. Maar als het tegenzit, zijn we wel drie weken bezig. Dat zijn toch weken waarin je omzet mist.’’ Een ander knelpunt is de aggregaat waar het paviljoen op draait. Omdat De Vrijheit alleen met de fiets en lopend te bereiken is, en niet is aangesloten op een stroomnet, is Sjaak geheel zelfvoorzienend. Maar de milieuvervuilende aggregaat is hem een doorn in het oog. ,,Ik hoop binnenkort met de gemeente te praten over aansluiting op het elektriciteitsnet. Maar op welke termijn dat zal zijn, weet ik niet. Tegelijkertijd denk ik dat dit paviljoen aan het einde van zijn looptijd is. Dus het wordt ook tijd om op korte termijn na te denken over een nieuw paviljoen. Het zou mooi zijn als dit te combineren valt.’’


Vaste gast Ties van Dijk raakte met Sjaak in gesprek. ,,Ik ben manager bij Vola Nederland, een Deense fabrikant van kranen en douches. Ons bedrijf initieert en ondersteunt daarnaast, vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid, educatieve- en culturele initiatieven.
Vanuit eerdere studieprojecten heb ik contact gehad met de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ik heb aan docent en architect Stephan Verkuijlen gevraagd of hij een student kende die hiermee aan de slag wilde.’’
En zo geschiedde. Stephan vond Ivo en Vola stelde een vergoeding beschikbaar zodat hij, naast zijn studiewerk, dit project kon uitwerken. Meerdere bezoeken en gesprekken met Sjaak liggen aan de basis van het plan.
Ivo: ,,Sjaak had een duidelijke visie en het plan moest aan een aantal criteria voldoen. Dat is overigens veel fijner werken dat een klant die niet goed weet wat hij wil. Als eerste moet het paviljoen makkelijk te maken en op te bouwen zijn. Door te werken met ’prefab’ elementen, die dus in de fabriek in elkaar gezet worden, scheelt het veel opbouw- en afbraaktijd ten opzichte van losse onderdelen. Daarnaast moet het paviljoen duurzaam zijn en laag in energiekosten.
En, last but not least, De Vrijheit moet zijn authenticiteit behouden.’’
Het resultaat is een paviljoen dat met behulp van een kraan in twee dagen op- en af te bouwen is. De indeling is praktischer waardoor er meer uit het vloeroppervlak gehaald wordt.
Het overdekte gedeelte heeft zonnepanelen en rondom glas. Is dat niet erg warm in de zomer? Ivo:,,Nee. Door gebruik te maken van luchtstromen blijft het koel binnen. De wind komt onder het paviljoen via roosters binnen en wordt via roosters in het plafond gelijkmatig verspreid. Dit is een eeuwenoude techniek die nog maar weinig wordt toegepast in Nederland. Terwijl er toch genoeg wind is.’’
 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

1st prize "A Home Away From Home" competition

June 29, 2016

1/2
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon